Sunday, March 25, 2007

Blikvangers

Deze post zou perfect passen op ThisIsBroken.

Ik woon in Begijnendijk, een klein dorpje vlakbij Aarschot. De overgrote meerderheid van de (middelbare) schoolgaande jeugd rijdt elke dag heen en weer met de fiets. Een aantal van deze kinderen is zich blijkbaar niet bewust van het milieuprobleem, waardoor de kanten van de kleine weggetjes al jaren bezaaid liggen met chipszakken, blikjes, plastiek flesjes enz..

Om dit probleem op te lossen, zijn er in Betekom en Begijnendijk een aantal 'blikvangers' geplaatst. Dit zijn grote ringen met een net aan, waar je al fietsend je lege blikjes in kan smijten. Een leuk idee - waar gretig gebruik van werd gemaakt - maar niet doordacht. Vuilzakken zijn namelijk niet goedkoop in onze gemeente en de blikvangers werden bij de sluikstorters al snel geliefkoosde plekjes om hun afval te dumpen.

Het gemeentebestuur kwam al snel op de proppen met een antwoord: op alle ringen werd een metalen raster gelast (moeilijk te zien op de foto). Hierdoor krijgen de sluikstorters hun afval niet meer in het net, maar het hele concept is daarmee ook naar de vaantjes. Je kan onmogelijk je blikje nog in het net gooien vanop je fiets en denk maar niet dat de jongeren er voor gaan stoppen. En zoals je op de foto kan zien is het sluikstortprobleem er ook niet mee opgelost.

1 comment:

Erik Duval said...

;-)

Eenvoudige dingen zijn soms ook niet zo eenvoudig.